Miért zsírosodik a haj? Mert rossz a sampon!

Miért zsírosodik a haj? Mert rossz a sampon!

A haj egy nagyon kényes szerve az emberi testnek. Minden fizikai és kémiai hatásra érzékenyen reagál, állandó konfliktusban van a környezetével. A haj nagymennyiségben tartalmaz keratint, amitől függ a rugalmassága, fénye. A keratin nagyon instabil anyag és könnyen felbomlik az erősen savas, lúgos vagy magas hő hatására. Ez az egyik magyarázat arra, hogy miért zsírosodik a haj olyan gyorsan, amikor a nem megfelelő sampont használjuk.

A hajápoláshoz használt samponok jelentős hányada erősen savas közegű, pedig tudvalevő, hogy a keratin lebomlásában kiemelt szerepe van. Ha ezt a savas hatást még tetőzi egy helytelen forró vizes hajmosás is, akkor biztos az okozott kár. A régi idők óta gyakran feltett kérdés, hogy miért zsírosodik a haj. Nagyszüleink is gyakran szembesültek ezzel a kérdéssel és többé-kevésbé használható megoldásokat találtak. A rendelkezésükre álló eszközök nagyobb részt természetes anyagok voltak, hiszen abban az időben nem volt kémiailag előállítható tisztálkodó szer.

Akkor kísérletezték ki először a csalán és rozmaring jótékony hatását, akkor jöttek rá, hogy egyes gyümölcsök és cserjék nedvei mennyire sokat segíthetnek a zsírosodás elleni harcban. A hosszú éveken keresztül kikísérletezett főzetek szülőről gyermekre terjedt tovább és még a mai világban is hallani házi szerekről, amelyekkel hatékonyan kezelhetik a hajukat. Mindenképp a természetes anyagokból készült kezelések a legkíméletesebb megoldások.

Hogy végül miért zsírosodik a haj vagy melyik anyag tudja a helyes mederbe terelni a faggyútermelést, azt csak a tudósok fogják megoldani, de addig hatékony kezelést kell találni a bajra. Lehet, hogy nem minden esetben fog először rátalálni a helyes útra, lehet, hogy több próbára is szükség lesz, de végül csak rájön a jó megoldásra. Ha túl savas vagy túl lúgos samponokat használ, hetente kínozza a festéssel, ne kérdezze miért zsírosodik haj! Ezek az elképzelhető legrosszabb ötletek, amelyek az eszébe juthatnak. A fejbőr faggyútermelése erre reagál a leghatározottabban.

Archívum

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás