A koffeinmentes kávé jelentősége és előállítása
Sokan azért isznak kávét, mert szükségük van az italban levő koffeinre, hogy ébren maradjanak. A koffein élettani hatása igen összetett, de átmenetileg növeli a teljesítőképességet, valamint a vérnyomás megemelésében is szerepe van.
Vannak, akik éppen ez utóbbi miatt nem fogyaszthatnak kávét. A koffeinmentes kávé számukra is lehetővé teszi a kávézás élményének gyakorlását. Ízében nem sokban tér el a hagyományostól, bár az ínyencek számára feltűnő lehet a különbség.
A koffeinmentes kávé ugyanolyan kávészemekből készül, mint a hagyományos, azzal a különbséggel, hogy ezekből a szemekből kivonják a koffein nagy részét. Természetesen a teljes tartalmat nem lehet eltávolítani, így helyesebb lenne csökkentett koffeintartalommal rendelkező kávéról beszélni.
Átlagosan a koffein 90 százalékát tudják eltávolítani a kávészemekből. Több eljárás is létezik, amelyek mindegyikét még pörkölés előtt el kell végezni. A koffeinmentes kávé előállítása leggyakrabban oldószeres eljárással történik, ugyanis ez a leggazdaságosabb technológia.