A kunsági borvidék főbb adottságai
Csakis dicsérni lehet a magyar borvidékeket, amiknek tápanyagokban gazdag földje, ízletes és tápláló termése számtalan borkülönlegességet biztosít ezen szeszes ital kedvelőinek. Amikor a leginkább kiváló területekről van szó, a kunsági borvidék nem maradhat ki a felsorolásból, hiszen ez bőven büszkélkedhet az egyedi adottságokban. Már maga a tény is, hogy itt 64 szőlőfajtát termesztenek, elképesztő tulajdonság.
A legismertebb itt termő szőlőfajták az arany sárfehér, a zala gyöngye, az ezerjó, a kékfrankos, de nem szabad megfeledkezni a a rajnai rizling és az olaszrizling, a zweigelt és a bianca fajtákról sem. Az utóbbi a teljes kunsági borvidék majdnem kétharmadát elfoglalja, ugyanis ez roppant ellenálló, és olyan fehérborokat biztosít, amikre a harmonikus összetétel, a könnyed íz és a csodás illat jellemző.
A kunsági borvidék sajátosságairól esik szó, kötelező megemlíteni a régió őshonos kékszőlőjét, a kadarkát, ami a terület rubinvörös, fűszeres illatú és kiteljesedett arcát mutatja be. Ezeknek köszönhetően megkérdőjelezhetetlen a kunsági borvidék fontossága.